درباره پروتئینوری یا دفع پروتئین در ادرار

دفع غیرطبیعی پروتئین در ادرار که برای سهولت، پروتئینوری می نویسم یکی از شکایتهای بیماران ارجاعی به نفرولوژیست می باشد. فرد طبیعی معمولا مقدار ناچیزی پروتئین در ادرار دفع می کند که وقتی این مقدار بالا می رود، پروتئین در آزمایش ادرار ظاهر می شود که پزشک معالج برای تشخیص و درمان ارجاع می دهد.

پروتئینوری چه علایمی در بیمار ایجاد می کند؟
اغلب موارد پروتئینوری خفیف بی علامت هستند. اما موارد شدید ممکن است خود را به صورت ادرار کف آلود، یا تورم (اِدم) در اندامها یا صورت خود را نشان دهد

علت دفع پروتئین در ادرار (پروتئینوری) :
همیشه به بیماران می گویم پروتئینوری یک بیماری نیست بلکه یک نشانه و علامت است. مثل سردرد. بیماری سردرد نداریم. سردرد ممکن است علامتی از میگرن، سینوزیت، سرماخوردگی تا تومور و . . . باشد. پروتئینوری هم علتهای فراوان کلیوی و غیر کلیوی دارد که باید تشخیص داده شود.
سردسته ی چند علت عمده پروتئینوری به شرح زیر هستند:
– بیماریهای خود کلیه مثل انواع بیماریهای اتوایمیون درگیر کننده کلیه (از لوپوس گرفته تا انواع گلومرولونفریتها و FSGS)
– ثانویه به بیماریهای سیستمیک که مهمترین آنها دیابت است
– بیماریهای تولید کننده پروتئین که عمده آنها بیماریهای خونی مثل مالتیپل میلییوم می باشند

تشخیص:
در صورتیکه دفع پروتئین در ادرار باشد باید ادرار 24 ساعته از نظر سنجش میزان دفع پروتئین انجام شود. یک سرس تستهای آزمایشگاهی و نهایتا بیوپسی (نمونه برداری) سوزنی از کلیه می توانند علت دقیق را تشخیص دهند. که بعلت مفصل و تخصصی بودن بودن بحث فعلا امکان توضیح جزئیات در اینجا نیست.

آیا پروتئینوری که بیمار با آن مشکلی ندارد می تواند خطرناک باشد:
بلی. پروتئینوری اگر درمان نشود، در مرور زمان به کلیه آسیب زده باعث نارسایی پیشرونده کلیه می شود. ضمن اینکه پروتئینوری می تواند نشانه ای از بیماری پشت صحنه خطرناکی مثل بیماریهای خونی یا بیماریهای اتوایمیون مثل لوپوس باشد. بنابراین باید به دقت تشخیص و درمان شود.


درمان: 
همانطورکه گفته شد، درمان پروتئینوری بسته به نوع بیماری ایجاد کننده فرق می کند و تا نوع بیماری تشخیص داده نشده باشد، درمان دقیق و اختصاصی مشخص نخواهد شد. بسیاری از علتهای پروتئینوری با تشخیص به موقع و درست ، درمانهای موفقی می توانند داشته باشند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *