یکی از نکات و غلطهای رایجی که بسیار در ICU ها با آن مواجه میشوم ، موضوع دوز رنال دوپامین است. در زمانهای قدیم و زمانی که پزشکی عمومی می خواندم یادمه در کتابها می نوشتند و اساتید هم تدریس می کردند که دوپامین با دوز بالا برای افت فشار به کار می رود ولی با دوز کم با تحریک گیرنده دوپامین، باعث بهبود جریان خون کلیه میشود.
این پندار غلط هنوز هم بین پزشکان ما رایج است. باید گفت که یک مطلب کاملا اشتباه است و چیزی به نام دوز رنال دوپامین نداریم. هرچند در آپتودیت هم نوشته که دوز پایین دوپامین باعث وازودیلاسیون در شریان کلیه میشه، اما این مشاهدات در حیوانات و انسانهای سالم بوده و در حالت بیماری این شرایط صادق نیست. علاوه برآن مطالعات متعدد نشان داده اند که دادن دوپامین نه تنها در فرجام کلیوی و کلی بیمار فایده ای ندارد بلکه باعث افزایش عوارض و مرگ و میر هم میشود که مکانیسمها مفصل و خارج از حوصله این چند سطر مطلب است.
البته اگر اندیکاسیون قلبی وجود داشته باشد مثل شوک کاردیوژنیک، ملزم به دادن دوپامین هستیم اما اگر فقط با این تفکر که دوپامین دهیم تا کلیه ها بهتر شوند، یک غلط علمی است. حتی دوز یک میکروگرم دوپامین هم برای کلیه توکسیک است و نباید بدون اندیکاسیون واضح داده شود.